گوناگون

عراقچی از ابراز تمایل اروپایی‌ها برای آغاز مذاکرات خبر داد

عراقچی از ابراز تمایل اروپایی‌ها برای آغاز مذاکرات خبر داد

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان شنبه شب با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری به تشریح آخرین تحولات بین‌المللی و همچنین سیاست خارجی ایران پرداخت.

به گزارش پارسینه و به نقل از خبرگزاری تسنیم، عراقچی در خصوص سفرهای منطقه ای خود گفت: آن موقع شرایط خاص در منطقه حاکم بود و زمانی بود که رژیم به لبنان حمله کرده بود و بعد عکس العملی که ایران نشان داده بود.  ما نهایتا با عملیات وعده صادق 2 به تجاوزات پاسخ محکمی دادیم.  بیش از 90 درصد موشک ها اصابت کردند. در آن شرایط مقاومت در شرایط سختی بود. حزب الله ضرباتی را متحمل شده بود. لازم بود که در آن شرایط نمایشی از حمایت ایران از مقاومت را داشته باشیم ودر صحنه حضور داشته باشیم و اطمینان خاطر بدیم که ایران کماکان پشتیبان مقاومت است.

وی افزود: آن سفر به لبنان انجام شد.  ملاقات های مهمی انجام شد. اکنون بهتر شده شرایط و مقاومت دوباره کمر راست کرده است. آن روزها بسیار سخت بود. دوستان ما در وضعیت سختی بودند. آن سفر و نماز جمعه نصر روحیه بخش بود.

عراقچی ادامه داد: سپس به دمشق سفر کردم و ملاقات های خوبی صورت گرفت. بعد به منطقه رفتم تا به کشورهای منطقه اطمینان دهم که مقاومت همچنان مقاوم در سر جای خودش است. من رفتم و توضیح دادم که چه دیدم و گفتم سازمان رزمی حزب الله سالم است. در مرحله بعدی انظار بود نسبت به تهدید رژیم صهیونیستی و اینکه اهداف رژیم کل منطقه است. یک سناریوی واقع بینانه را ترسیم کردم و کشورهای منطقه از این جهت تحلیل های دقیقی نداشتند و ما با آنان تبادل تحلیلی داشتیم.

وزیر امور خارجه در ادامه اظهار داشت: سپس بحث بر سر این بود که چگونه باید هماهنگ عمل کنیم در برابر جنایات رژیم. توفیق خوبی حاصل شد و سفرهای دیگری انجام شد. در اینکه بتوانیم یک جبهه واحد منطقه ای ایجاد کنیم موفق بودیم و فشاری به آمریکا و غربی ها و خود رژیم صهیونیستی بود. به نظر من این حرکت دیپلماتیک منطقه ای به اصافه امادگی نظامیان ما همه باعث شد که با شرایط کنترل شده ای مواجه شویم. بعد از حمله رژیم به ایران این صدای واحد نیز بلند شد و کشورهای منطقه این حملات را محکوم کردند. در اجلاس سران کشورهای عربی و اسلامی اقای بن سلمان با صدای بلند حمله رژیم به ایران را محکوم کرد.

وی تصریح کرد: اکنون در منطقه یک حرکت واحد وجود دارد. یک فهم و نگرانی مشترک نسبت به تهدیدات رژیم صهیونیستی شکل گرفته است.

رییس دستگاه دیپلماسی درباره ادعای ملاقات ایلان ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل گفت: قطعا اتفاق نیافتاده است. این صرفا یک خبرسازی توسط رسانه های امریکایی بود. خبر به وقت ایران دیروز یک بامداد منتشر شد. من صبح جمعه چنین خبری را دیدم و به نظرم جدی نیامد. تا ظهر به نظر ما ارزش پاسخگویی نداشت. همچنین منتظر بودیم تا در نیویورک صبح شود. من مطمئن بودم که بدون هماهنگی ما همچنین ملاقاتی صورت نگرفته است. با انان تماس گرفتیم انان گفتند که یک خبرسازی پیش پا افتاده است. من خواهش کردم که بررسی شود و تکذیب شود. من امروز صبح دیدم دوباره این خبر میپیچد و از طرف امریکا دارد به آن پرداخته می‌شود. به سخنگو گفتم که قطعا تکذیب شود.

وی افزود: این یک فضاسنجی است که برخی رسانه های امریکایی انجام می‌دهند تا یک هیاهو تبلیغاتی علیه ایران جلوه دهند. ما درخواستی نداشتیم و منتظریم دولت جدید امریکا سیاست های خود را مشخص کند و بر آن اساس تصمیم خواهیم گرفت که چگونه باید رفتار کنیم. اکنون وقت چنین ملاقات هایی نیست و قاطعانه این خبر را تکذیب می‌کنم.

عراقچی درباره گزینه های کابینه دولت آمریکا گفت: ما سیاست های خودمان را خودمان با توجه به منافع خود تنظیم می‌کنیم. ما رفتار خود را با توجه به سیاست انان تنظیم میکنیم. افرادی که به کار گرفته شدند از خصلت تندروی رادیکال برخوردار هستند. ما خیلی به این گفته ها اهمیت نمی‌دهیم. ما منتظر میبینیم انان چگونه عمل خواهند کرد. دور اول ترامپ هم چنین افرادی آمدند و تغییر کردند. ویژگی دولت گذشته ترامپ این بود که هیچ چیزی استمرار نداشت و باعث می شد نگاه دنیا نگاه بی اعتمادی به او باشد. اکنون زود است که قضاوت کنیم.

وی در خقوص سفر گروسی به تهران و نتایج این سفر گفت:   رفتار ما با اژانس کاملا حرفه ای است. اژانس نهاد فنی است و باید به وظیفه خودد عمل کند. تا زمانی که اژانس به وظیفه فنی خود عمل می‌کند ماهم همکاری می‌کنیم. من به اقای گروسی گفتم که سفر شما فنی است یا سیاسی؟ ایشان هم گفت سوال خوبی است. بعد توضیح داد که سفر او فنی است. یکسری مسائل فنی وجود دارد. تا وقتی ایشان در چارچوب ان پی تی حرکت می‌کند ما هم همکاری داریم و تعهدات خود را انجام می‌دهیم. اما در خصوص تعدات در برجام چند وقتی است که انجام تعهتدات متوقف شده است. ما از برجام خارج نشدیم اما متوقف کردیم. در چارچوب برجام هیچ تعهدی به اژانس نداریم.

وی افزود: نسبت به گذشته چند سوال وجود دارد. اگر اژانس برخورد فنی داشته باشد این سوالات قابل حل شدن است. اما مشکل برخورد اعضای غربی شورای حکام با این سوالات است که کار را سخت می‌کند. ما نسبت به صلح امیز بودن برنامه خود مطمئن هستیم. ما در این سفر قرار همکاری های بیشتر را گذاشتیم. من به او گفتم که مشکلی برای همکاری نداریم به شرطی که مسیر ما و اژانس و شورای حکام مسیر تعامل باشد و نه تقابل. 

عراقچی ادامه داد: ممکن است اینها قطعنامه ای را در شورای حکام علیه ما صادر کنند. به صراحت اعلام شده که اگر قطعنانه ای صادر شود با اقدامات متقابل ایران روبه رو خواهد شد و قطعا انان دوست نخواهند داشت. به گروسی هم بخشی از این کارها گفته شده است. اگر مسیر همکاری را انتخاب کنند ماهم مسیر همکاری را در پیش می‌گیریم.

وزیر خارجه درباره مذاکرات هسته ای گفت: مذاکرات برای احیای برجام از 1400 شروع شد. در دولت شهید رییسی این مسیر ادامه پیدا کرد و حالا به جاهایی هم رسید اما نشد. در دولت اقای پزشکیان هم در نیویورک سعی کردیم مذاکرات اغاز شود و انان هم استقبال کردند که در چارچوب مسیر مسقط صورت گیرد. ما اماده شروع بودیم که به مسائل منطقه خورد و متوقف شد. اکنون اروپایی ها ظهار تمایل کردند و ما احتمالا این کار را به زودی انجام خواهیم داد. 

وی افزود:  در بهار 1400 شش دور مذاکره انجام شد اما شرایط انتخاباتی ایران زمان خوبی برای تصمیمگیری نبود. دولت بعدی کار را جلو برد و در دو نویت امکان رسیدن به توافق بود. اکنون هم اگر مذاکرات هسته ای شروع شود قبلا گفتم که برجام نمی‌تواند به شکل سابق خودش احیا شود و قطعا باید وارد مذاکراتی شویم که به توافق ممکن برسیم.

عراقچی اظهار داشت: اکنون نمی توان پیش بینی کرد چون مذاکرات شروع نشده است. اگر مذاکرات جدید هم شروع شود فرصت محدودی خواهد داشت چرا که در اکتبر سال آینده زمان انقضای قطعنامه 2231 است. احتملا قبل از آن توافقی حاصل نشود ما با یک شرایط بحرانی مواجه شویم و اروپایی ها به سمت اسنپ بک بروند. فرصت برای مذاکراه وجود دارد. وقتی هم مذاکرات شروع شود کمی مشکل است. ما پنجره های دیپلماسی را باز می‌دانیم به شرطی که اراده در طرف های مقابل وجود داشته باشد. ایران برای هر سنارویی امادگی دارد. مسیر هسته ای ما در یک سال آینده حساس و پیچیده خواهد بود و برای هر نقطه ای آمادگی داریم.

وی در خصوص رفتار اروپایی ها با ایران گفت: دولت جدید با شعار تعامل با دنیا و توازن دنیا آمدند. ولی خب شاهد بودید که دست هایی از همان ابتدا وارد شد تا این روند تخریب شود. این دست ها همان رژیم صهیونیستی است. صبح روز تحلیف اقای هنیه را در تهران ترور کردند. ما در رابطه با شهید هنیه سیاستی را اتخاذ کردیم.  همزمان بحث منطقه و درگیری ها شرایط را برای گفتگو سختتر کرد. مسئله اوکراین هم کماکان وجود دارد. برای اروپایی ها این مسئله جدی است. همه اینها قضیه را پیچیده کرد. 

وزیر خارجه افزود: ورود به یک دوره مذاکراتی جدید با موانعی که گفتم مواجه است اما مطمئنم که مسیر دیپلماسی همچنان باز است.

عراقچی درباره نگاه به شرق گفت: این جزو برنامه های ما است. سیاست ما سیاست خارجی فراگیر و اثرگذار است. یعنی فقط به یک سمت گرایش نداریم و متوازن رفتار می‌کنیم. ما در حوزه همسایگی و بعد در حوزه دوستانمان در چین و روسیه روابط مدنظر است. روابط ما بر چین و روسیه در همین چند ماه گذشته خوب پیش رفته است. ما در اجلاس سران بریکس ملاقات های خوبی با روسای جمهور اعضا داشتیم. جالب است که ملاقات با اقای پوتین دومین ملاقات در کمتر از یک هفته بود.  ملاقات با رییس جمهور چین بسیار مهم بود و تصمیماتی گرفته شد و آثار خودش را نشان خواهد داد. توجه اصلی سیاست خارجی ما اول منطقه و بعد کشورهایی است که بریکس را با هدف اصلاح ساختارهای جهانی تشکیل دادند، است.   

وی افزود: توافقی که با چینی ها کردیم یک چشم انداز است. این برنامه عمل باید کار شود. ما توافق مشابهی هم با روسیه اماده کردیم که احتمالا تا یک ماه دیگر در سفر رییس جهور به مسکو امضا خواهد شد.

وزیر امور خارجه در خصوص اظهارات رییس جمهور مبنی بر مدارا با دشمن گفت: در ان جلسه یک صحبت  مبنایی در خصوص سیاست خارجی بود و اینکه چگونه باید حرکت کرد. معنی حرف رییس جمهور مدارا با دشمنان نبود. مگر می شود با دشمنان مدارا کرد. سیاست اقای پزشکیان کاملا مشخص است. مسیر ما مشخص است و ما در این مسیر هر هزینه ای را نمی‌دهیم و امنیت و منافع ایران مدنظر ما است.

وی درباره پاسخ ایران به تجاوز رژیم صهیونیستی گفت: در مواضع رسمی تفاوتی را قائل نیستم. موضع ما روشن است و ایران حق دفاع و پاسخگویی در قبال این تهاجم را دارد. این حق برای ما محفوظ است و زمان و شراطیش را تصمیمگیری می‌کنیم. ایران ثایت کرده که همواره حکمیانه رفتار کرده است. ایران هم بر اساس عزت، حکمت و مصلحت حرکت خواهد کرد.

وزیر امور خارجه در خصوص قطعنامه سازمان ملل در قبال تهدید به حمله به تاسیاست هسته ای گفت: در اینکه رژیم به هیچ یک از اصول و قوانین. بین الملل پایبند نیست  تردیدی وجود ندارد. در اینکه سازمان های بین المللی به خاطرنفوذ امریکا چشم خود را می‌بیدند این هم‌ روشن است. رژیم صهیونیستی تهدیداتی را علیه تاسیاست ایران انجام دادند.  ما این را به هرجا که لازم بوده گفتیم و در طول سفر منطقه ای خود گفتم که هر افدام رژیم علیه ایران ما مشابه آن را انجام خواهیم داد. انان می‌دانند که اگر حمله کنند چه پیامدی خواهد داشت.

وی درباره دیپلماسی اقتصادی گفت: ما برای همه سفارتخانه های خود ماموریت های اقتصادی تعریف کردیم.  انان باید به اهداف اقتصادی کشور کمک کنند. ما ان شالله این وظایف را با دستورالعمل های مشخص تعریف خواهیم کرد.

وزیر خارجه درباره اف ای تی اف گفت: این بحث مفصل است و در مجمع تشخیص در حال بررسی است. اکنون وزارت اقتصاد این موضوع را پیگیری می‌کند. هم ادله ضرورت الحاق ما وجود دارد و هم دلایلی بر مخالفت وجود دارد. امیدوارم بحث ها به خوبی پیش برود.

 

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار