امنیت در پایتخت ایران اسلامی
سرهنگ حمید رضا براتی
امنیت به طور کلی به معنای آرامش و ثبات روانی و فیزیکی است. این آرامش و ثبات در بعد فردی و جمعی وابسته به عوامل داخلی و خارجی از جمله اعتقاد، فرهنگ و سیاست است. به طور مثال اقتصاد با ثبات به صورت مستقیم از تنش های روحی و روانی ناشی از فقر می کاهد و به دنبال آن بزهکاری و ارتکاب جرم رو به افول مینهد. در بعد فرهنگی با آماده سازی بستر های مناسب اجتماعی و آموزش صحیح مقررات و قوانین و حقوق شهروندی، حدود عمل هر فرد مشخص و تخطی از آن باعث پایمال گشتن حقوق دیگران و از بین بردن امنیت روحی و روانی آنها می گردد. در بعد سیاسی، سیاست ورزی اشتباه و برخورد سلیقه ای و نامناسب با عوامل داخلی و خارجی ممکن است باعث بی ثباتی جامعه و بر هم زدن امنیت اقتصادی و اجتماعی آنان گردد.
هر کدام از این عوامل در ارتباط مستقیم با یکدیگر قرار دارند. بی ثباتی اقتصادی موجب سیاست ورزی اشتباه و حتی عقب نشینی سیاسی در مقبل بیگانگان و متخاصمان خارجی می شود و بی ثباتی سیاسی، امنیت اقتصادی را مورد تهدید قرار می دهد. از نظر فرهنگی هجمه های تبلیغاتی و روانی ممکن است باعث تحریک احساسات عمومی، جریحه دار کردن آن و تغییر عقاید و افکار شود و حتی اجماع و اتحاد ملی و اجتماعی را بر هم زند که در این صورت دوباره موئلفه های اقتصادی و سیاسی تحت تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم قرار گرفته و واکنشی منفی نشان خواهند داد.
در وحله اول نیاز به فرهنگ سازی تمامی آحاد جامعه و تبیین قوانین مناسب، اولین و مناسب ترین قدم برای تامین امنیت عمومی است. زمانی که تمامی شهروندان از حقوق متقابل نسبت به یکدیگر و جامعه آگاه باشند و به درستی به اساس آن عمل نمایند، امنیت داخلی تا حد بسیار زیادی حفظ خواهد شد. در مقابل آن تبیین حدود معینی برای برقراری روابط خارجی و همچنین سیاست های جامع در رابطه با برخورد با هر عامل خارجی کمکی مهم در برقراری امنیت برون مرزی و جلوگیری از هجمه های احتمالی است.
در قدم دوم پیشگیری از وقوع جرم و رصد اطلاعاتی و امنیتی از اهمیتی بسیار برخوردار است. عوامل امنیتی و اطلاعاتی با اشراف کامل و دقیق بر حوزه های جرم خیز می توانند تا حدود زیادی از وقوع بزهکاری، جرم و قانون شکنی که منجر به ناامنی گردد جلوگیری به عمل آورند. به طور مثال بارها مشاهده شده است که نیروی انتظامی با اشراف اطلاعاتی و رصد دقیق توانسته است از قاچاق سوخت و مواد مخدر و همچنین آشوب های خیابانی که منجر به خسارت جانی و مالی به شهروندان می شوند جلوگیری به عمل آورده و مسببان این اعمال مجرمانه را دستگیر نمایند و یا در حوزه امنیت اخلاقی از ترویج بزهکاری ها و هنجارشکنی های اجتماعی و اخلاقی جلوگیری به عمل آورده و برخورد لازم را قبل از گسترش رفتار مجرمانه داشته باشند.
پس از وقوع جرم، برخورد قاطع با مجرمان و مسببان سلب امنیت از جامعه و همچنین بررسی راهکارهای چگونگی مواجهه و جلوگیری از تکرار حوادث و ناامنی در دستور کار قرار می گیرد که ممکن است باعث خسران و زیان های مالی و جانی به افراد گردد. بنابراین لزوم سرمایه گذاری و برنامه ریزی برای پیشگیری بیش از پیش اهمیت می یابد.
برنامه ریزی و اشراف نیروهای امنیتی خصوصا پلیس نیازی است مبرم برای پیشگیری و حفط امنیت در موضوعات مختلف و همچنین گستردگی حوزه هایی که باعث نا امنی در اجتماع می شوند باعث می شود پلیس مسائل امنیتی و انتظامی را بر اساس طبقه بندی ها و تقسیمات خاصی در نظر بگیرد. به طور مثال سرقت و ضرب و جرح یا قتل و مسائلی از این دست در حوزه پلیس پیشگیری و آگاهی است و در رابطه با موضوعات اخلاقی و اجتماعی پلیس امنیت عمومی ایفای نقش می نماید. در رابطه با شناسایی و دستگیری و امحای مواد مخدر و روان گردان، پلیس مبارزه با مواد مخدر و در خصوص تصادفات و موضوعات ترافیکی جاده های شهری و بین شهری پلیس راهور و راهنمایی و رانندگی در صحنه حاضر می شوند. در کنار این خدمات معاونت های عقیدتی،سیاسی و اجتماعی به فرهنگ سازی، اطلاع رسانی ،تعامل و ارتباط مستقیم و بی واسطه با مردم برای عملکرد هر چه بهتر پلیس را در دستور کار خود قرار داده اند و با بازتاب دادن فعالیت ها، عملکرد و وظایف متقابل پلیس و مردم، جامعه را در جهت کمک به پلیس ترغیب نموده و کمکی در جهت ارتباط مستقیم و مستمر پلیس و جامعه هستند.
تعامل میان شهروندان و پلیس در کلان شهرها و خصوصا در پایتخت از اهمیتی ویژه برخوردار است. آمار بالای جرم و بزهکاری نسبت به شهرهای کوچک در پایتخت مسئولیت پلیس در معاونت ها و بخش های مختلف را دو چندان کرده و به همین سبب انتظار است تا هر یک از شهروندان با کمک به پلیس پایتخت در مسائل گوناگون خصوصا اطلاع رسانی در مورد مسائل امنیتی، پلیس را هر چه بیشتر در وظیفه خود یاری رسانند.
شهروندان هر جامعه در وحله اول و پیش از پلیس تامین کننده حقیقی امنیت جامعه خویش هستند. انها می توانند با آگاهی و اشراف به موقعیت سیاسی و اجتماعی خود و دیگر افراد در جامعه خود و عملکرد مناسب در راستای این شناخت به حفظ آرامش و امنیت خود و دیگر شهروندان کمک کرده و از بروز بسیاری از ناامنی ها در گستره جامعه جلوگیری به عمل آورند. آنها با اشراف کامل می توانند درک کنند که ناامنی می تواند فضایی از بی نظمی را ایجاد کند که در آن شهروندان قادر به اعمال کنترل غیر رسمی بر اجتماع خود نبوده. بنابراین منجر به افزایش جرایم و حتی سطوح بالای ترس شود.
از طرفی دیگر مسئولین و قانون گذاران نیز می توانند با کمک و حمایت های قانونی خود و شفافیت هر چه بهتر قوانین و مقررات به پلیس انگیزه ای وافر در جهت تحقق امنیتی پایدار رسانند. آنان می توانند با ایجاد امنیت فکری و تحقق آرامش اقتصادی و اجتماعی به امنیت جامعه و ثبات آن کمک نمایند زیرا احساس نا امنی موجب می شود افراد از فعالیت های اجتماعی باز داشته شده و سطح بی اعتمادی آنان بالا رود.
در سایه همکاری و همدلی مردم و تمامی مسئولین و قوای انتظامی مطمئنن امنیتی پایدار در اقتصاد،سیاست و فرهنگ جامعه حکم فرما خواهد شد و این امر بدون اعتماد مردم تحقق نمی یابد، خصوصا آنکه فشار معاندان و دشمنان خارجی در برهه حساس کنونی تنها به دنبال از بین بردن امید و اعتماد مردم به خدمتگزاران خود خصوصا در نیروی انتظامی است. بنابراین شایسته است با بینشی عمیق مسائل و روزنه های نفوذ در حوزه امنیت شناسایی گردد و از بروز ناامنی ها جلوگیری به عمل آید. حال آنکه پلیس پایتخت این امر مهم را از وظایف ذاتی خود دانسته و در این مورد کوتاهی و قصور نکرده و با قاطعیت به وظیفه خود عمل خواهد نمود. امید است تا این مجموعه با برنامه ریزی و عملکرد صحیح امنیتی شایسته شهروندان و کشور همیشه سرافراز خود پدید آورد.
فرماندهی انتظامی تهران بزرگ
معاونت اجتماعی
اداره افکارعمومی
ارسال نظر