۷۰ درصد ایرانیان دارای مدرک دکترا بیکارند
سال ۱۳۹۴ مسعود شفیعی، رئیس دانشگاه فنی و حرفهای گفت: «۸۰ درصد افراد جامعه تمایل به ادامه تحصیل دارند و همین موضوع باعث شده تا شاهد افرادی با مدرک دکترا اما بیکار باشیم.»
به گزارش پارسینه: او به استناد آمار ۷۰درصدی فارغالتحصیلان کشورهای پیشرفته مدعی شد: «در کشورهای دیگر پس از کسب نخستین مدرک دانشگاهی وارد بازار کار میشوند و پس از آن زندگی مشترک را شروع میکنند، اما در ایران ۸۰ درصد افراد ادامه تحصیل میدهند و همین موضوع باعث شده شاهد افرادی با مدرک دکترا اما بیکار در جامعه باشیم.»
این تنها یک مورد از صدها هشدار و تذکر و تحلیلهای کارشناسانه است که تا امروز در حد حرف باقی مانده و به نتیجه نرسیده است.
امید علیزاده، یکی از فارغالتحصیلان رشته مدیریت توسعه که چهارسال از بیکاریاش میگذرد، به «دنیای اقتصاد» میگوید: «شاید اگر میدانستم که ظرفیت کاری برای این رشته وجود ندارد، تصمیم دیگری میگرفتم و حتی رشته دیگری را میخواندم، اما متاسفانه در زمینه انتخاب رشته راهنمایی درستی از سوی مسوولان مربوطه وجود نداشت یا اطلاعرسانی وسیعی صورت نگرفت. به همین دلیل من راهی را انتخاب و برایش هزینه کردم که آخرش شکست و اعصاب خردی بود.»
نه ایدهپردازی، نه پژوهش از سر بیکاری
تصویر کنونی جامعه ایران به روایت آمارها این است؛ جمعیت بیش از ۸۸ میلیون نفری، قریب به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو دارد و بهطور تقریبی حدود ۴ درصد از جمعیت کشور را دانشجویان در تحصیلات تکمیلی تشکیل میدهند. آمار شرکتکنندگان در آزمون دکتری ۱۶۹ هزار و ۹۶۴ نفر در سال ۱۴۰۲ بوده؛ اگر چه این آمار نسبت به سال ۱۴۰۱ اندکی کاهش یافته، اما آمار بیکارهای این مقطع همچنان در دو سال پیاپی ۵ هزار نفر است و مشکلات این قشر بر همان پاشنه میچرخد.
مهندسی بیشترین شغل را دارد، تاریخ کمترین!
گفته میشود حدود ۴۲ درصد از بیکاران در کشور مدرک دانشگاهی دارند. کارشناسان آموزشی این مساله را زمینهساز بسیاری از مهاجرتها و خروج مغزها از کشور میدانند. آنها میروند تا در کشوری دیگر فرصت طلایی به دست بیاورند و به آرزوهای خود برسند. آنگونه که محمدسعید سیف، مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم میگوید رشتههای مهندسی عمران با ۹۴.۵۲ درصد و مهندسی کامپیوتر با ۸۸.۹۰ درصد بالاترین میزان اشتغال و پرطرفدارترین رشتههای بازار کار را در مقطع دکتری تشکیل داده است. مهندسی برق، حقوق، فیزیک، مهندسی مکانیک، اقتصاد، حسابداری، شیمی، روانشناسی، تاریخ، آموزش زبان انگلیسی و مهندسی هوافضا از رشتههایی است که موقعیت شغلی بهتری نسبت به دیگر رشتهها دارد.
ارسال نظر