گوناگون

آشنایی با ۳ کود رایج در کشاورزی

آشنایی با 3 کود رایج در کشاورزی

تفاوت کود و کمپوست

کود به مواد طبیعی یا غیرطبیعی گفته می شود که به خاک اضافه می کنند تا برخی از مواد مغذی مورد نیاز گیاه را برطرف سازد. در مقابل کمپوست به فرآیند پوسانیدن بقایای گیاهی، حیوانی یا زباله‌های شهری گفته می شود که طی زمان انجام می گیرد.

هرچند مقصود از کود و کمپوست یکی است اما باید بدانید که بزرگ ترین تفاوت کود و کمپوست در این است که کمپوست خاک را غنی و اصلاح می کند و محیطی مناسب برای رشد گیاه فراهم می کند، در حالی که کود تنها برای تغذیه گیاه استفاده می شود.

مزایا و معایت کمپوست

فرآیند تولید کمپوست زمان بر است. مواد آلی (طبیعی) زمان زیادی برای تبدیل شدن نیاز دارند و ممکن است تهیه کمپوست حتی تا چند ماه نیاز به زمان داشته باشد. کمپوست سبب اصلاح وضعیت فیزیکی خاک می شود و اضافه کرد آن به خاک سبب گردش هوای بهتر به ریشه می شود. اضافه نمودن این مواد کمک زیادی به حفظ رطوبت خاک می کند و نیاز به آب گیاه را کاهش می دهد. کمپوست ها عمدتا ارگانیک هستند و فاقد هرگونه مواد شیمیایی هستند که از ویژگی های بارز این محصول حساب می شود. جلوگیری از فرسایش خاک و از بین رفتن علف های هرز را می توان با استفاده از کمپوست تجربه کرد.

76a9e8e8-02dc-482f-8906-3fad14eae60f

مزایا و معایت کود

وجود کودهای تخصصی از ویژگی های این محصول است. برای مثال کود ریشه زایی، کود برگ دهی و کود رشد سریع از این دسته هستند. باید توجه داشت که کود به صورت مستقیم تاثیر خود را روی گیاه می گذارد. وجود عناصر شیمیایی درون کودها بر روی محیط زیست اثر گذار است. استفاده بیش از حد این ترکیبات آب، خاک و حتی سایر جانوران را در خطر قرار می دهد.

کود گاوی

کود گاوی از فضولات گاوها در گاوداری و طویله ها به دست می آید. مدفوع این حیوانات پس از خشک شدن جمع آوری شده و برای تقویت گیاهان به روش های مختلف در زمین کشاورزی استفاده می شود.

هرچند وجود بوی نامطبوع کود گاوی، در صورت تازه بودن، ناخوشایند است، اما این کود دارای نیتروژن مناسبی است که ویژگی مثبتی محسوب می شود. حجم این کود بیشتر از مرغی و گوسفندی است و عناصر ریز مغذی بیشتری دارد. کود گاو در زمین هایی که شوری زیادی دارد گزینه مناسب تری به شمار می رود. کود گاوی pH و EC کمتری نسبت به کود گوسفندی دارد که جذب عناصر مورد نیاز را برای ریشه گیاه آسانتر می کند.

کود مرغی

کود مرغی از نظر آنالیز مواد موثر بسیار غنی می باشد به طوری که حدود 5 برابر فسفات و 3 برابر ازت بیشتری از کود گاوی دارد. کود بستر جوجه های گوشتی بهترین خواص و پروتئین را داراست. این کود حاوی آمینواسید‌های طبیعی است که به تقویت گیاهان کمک می‌کند. اضافه کردن این کود می‌تواند به افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی کمک کند.

وجود آفلاتوکسین در این کود از معایب آن محسوب می شود که نیاز به آفت کشی بعد از کود دهی دارد. همچنین آمونیاک بالا در کود مرغی سبب سوختن گیاه می شود که می بایست در دوز صحیح استفاده شود.

d8e47fbe-5295-449c-9910-5f2e7f4807f2

ورمی کمپوست

ورمی کمپوست از مدفوع کرم خاکی به دست می آید که از بستر کود (معمولا گاوی) تغذیه می کند. عبور مواد غذایی از درون روده این کرم ها خاصیت ویژه ای به آن می افزاید. تبدیل کمپوست در این محصول حدود 10 روز زمان نیاز دارد.

این کود ارگانیک حاوی ویتامین و هورمون های محرک رشد است. ورمی کمپوست آنالیز ترکیبات بهتری در مقایسه با کود گاوی دارد. به طوری که در هر هکتار 10 تن ورمی کمپوست کافیست، اما در همین متراژ 30 تن کود گاوی نیاز است.

ورمی‌کمپوست ۳ تا ۴ برابر بیشتر از کودهای دیگر آب حفظ می‌کند. این یعنی نیاز شما به آبیاری کمتر خواهد شد. سبکی و تمیزی وجه تمایز مهم این محصول با سایر کودهای دامی است.

مزایای ورمی کمپوست نسبت به کودهای دامی

ورمی کمپوست افزودنی ای پوک و بسیار سبک تر از کودهای دامی است. به خاطر همین ویژگی گردش هوای درون خاک راحت تر صورت می گیرد.

نداشتن بوی مزاحم وجه تمایز ورمی کمپوست است. این ویژگی در هیچ یک از کودهای دامی دیده نمی شود.

به دلیل تغذیه دام ها از گیاهان، کود حاصل از آن ها نیز دارای علف هرز است. در کود ورمی چنین مشکلی وجود ندارد.

وجود آلودگی های میکروبی و قارچی در کودهای دامی شایع است، هرچه این کودها تازه تر باشند میکروب های مهاجم بیشتر هستند، اما در ورمی، به دلیل طولانی بودن فرآیند کمپوست این آلودگی ها از بین می روند.

ورمی کمپوست کاملا یک دست بوده و بدون آب اضافی، لجن، خاک، سنگ ریزه و حتی شاخ و برگ است. کودهای گاوی و گوسفندی حاوی مقادیر زیادی ناخالصی هستند.

مقدار مصرف ورمی کمپوست

مصرف کمپوست کرمی به دلیل متعادل بودن ترکیبات، سبب سوختن گیاه نشده و هرگز به ریشه آن آسیب نمی زند. شما می توانید به میزان دلخواه از آن استفاده کنید، اما به دلیل ارزشمند بوده آن مقدار مصرف ورمی کمپوست به صورت تجربی و بهینه بدین صورت خواهد بود:

گلدان های خانگی: 30 درصد خاک گلدان

چمن کاری: 10 کیلوگرم در هر متر مربع

درختان میوه: به اندازه سن درخت تا دو برابر آن به کیلوگرم

سبزی کاری: مخلوط 10 تا 15 درصد ورمی کمپوست با سطح خاک تا عمق 2 تا 5 سانتی متر

خرید ورمی کمپوست

کشاورزانی که درختان مثمر دارند، گلخانه داران که در تکثیر گیاهان زینتی و گل های خاص اشتغال دارند و یا افرادی که گیاهان آپارتمانی نگهداری می کنند می توانند به راحتی از ورمی کمپوست استفاده کنند. برای خرید این کود در اقصا نقاط ایران به صورت تناژ می توانید با مجموعه آرویج کود البرز با ثبت رسمی 5094 تماس بگیرید و از مشاوره رایگان بهره مند شوید.

تلفن تماس: ۰۹۱۲۲۶۸۷۵۴۲

وبسایت: https://vermicomposting.ir

 

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار